Nova streha na Klobuku

Akcija prekrivanja strehe na lovski koči na Klobuku

6. avgust 2013 je bil eden najbolj vročih dni v letu. In ne samo v letu temveč v nekaj desetletjih. A to ni oviralo skupine naših lovcev, ki so si zadali nalogo, da prekrijejo dotrajano streho koče na Klobuku. V avto sem naložil oba psa in odpravili smo si ogledati marljivo ekipo ki je prelivala znoj po ostrešju koče.

Od parkiranih avtomobilov na ovinku pod Tončkom se odpravimo peš proti koči. Psa sta v vročini svojo razigranost kaj kmalu umirila, malo pa je pomagal še gospodar, ki je zaradi razboljenega hrbta pridelanega na domačem dvorišču, takoj odreagiral z ostro korekcijo in že smo zlagoma odkorakali navzgor. Svojsten smerokaz je predstavljalo ropotanje kotne rezalke in glasno govorjenje nad nami. Kmalu smo pred seboj zagledali ostale parkirane avtomobile, ki so na mesto pripeljali material in opremo. Lovski tovariši so že od zgodnjega jutra marljivo delali, tako da je šlo delo že proti koncu. Daljša stran je bila že prekrita, delo na krajši pa je že prešlo polovico. Najbolj marljivi so na strehi opravljali prevzete "funkcije", ekipa na tleh pa jih je oskrbovala z materialom. Nekaj utrujenih se je hladilo v senci in nadzorovalo delo. Tudi sam sem se pridružil tem reliktom socializma in od spodaj opazoval dogajanje. Seveda skozi oko fotografskega aparata, da bosta trud in zagnanost tega dela lovske tovarišije ostala zabeležena tudi za ostale, ki o tej akciji sploh nismo nič vedeli ali pa smo izvedeli kasneje.

Ta naša koča, ki so jo izgradili lovci LD Brdo mnogo preden so se nam pridružili, je bogato obiskana pohodniška točka. Z obnovljeno streho, novimi obrobami in žlebovi  bo to lahko ostala še dolgo, da se bodo in bomo lahko vanjo zatekli v hladu ali neurjih. Verjetno bo v bodoče potrebno postoriti še marsikaj, rešiti težave z elektriko, vodo in sanitarijami, a nova streha je krepek zalogaj, ki obnovo začenja.